
ΆΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ…
«Στόχος μου για τη νέα χρονιά είναι να ξεκινήσω τη γυμναστική…Check;;;;»
Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει όλοι μας αυτή τη σκέψη η οποία όμως δεν υλοποιείται ποτέ…
Σε λιγότερο από δύο μήνες θα καλοσωρίσουμε το 2020 και καλό θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες που θα θέσουμε για τη νέα χρονιά να βάλουμε και την άσκηση.
Για εμένα προσωπικά η γυμναστική αποτελεί τρόπο ζωής. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ειδικά σε δύσκολες περιόδους, ισορροπώντας την ψυχική με τη σωματική μου υγεία. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να γυμνάζομαι σε καθημερινή βάση και νιώθω πολύ τυχερή που έχω επιλέξει να κάνω αυτή τη δουλειά.
Αυτή τη φορά, όχι τυχαία, επιλέγω να μιλήσω για τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης. Τις τελευταίες δεκαετίες έρευνες δείχνουν δυστυχώς μία ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, των ανεπτυγμένων χωρών, που αντιμετωπίζει προβλήματα στρες, άγχους και κατάθλιψης.
Με συστηματική άσκηση το άτομο αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα και πιο ήρεμα ότι του δημιουργεί θυμό, στρες, φόβο ή άγχος.
Έχει θετική διάθεση, ευχάριστα συναισθήματα και ψυχική υγεία. Εργάζεται πιο αποδοτικά (σωματικά και πνευματικά), κουράζεται λιγότερο και κοιμάται καλύτερα. Εκτιμά τον εαυτό του και έχει πίστη στις δυνάμεις του. Τέλος, αποκτά υγιεινές συνήθειες και αποφεύγει καταχρήσεις και εξαρτήσεις.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θερμογένεση
Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης σχετίζονται με αυξημένη κεντρική και περιφερική, νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και μείωση της μυϊκής διαστολής. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές βελτιώνουν τη διάθεση (π.χ. μειώνοντας το περιστασιακό άγχος)
Μονοαμίνες
Είναι νευροδιαβιβαστές που περιλαμβάνουν την σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, την νορεπινεφρίνη και την επινεφρίνη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Πιθανόν η άσκηση να μεταβάλει θετικά τη διάθεση μεταβάλλοντας κάποια από τις παραπάνω ορμόνες.
Ενδορφίνες
Οι ενδορφίνες (β- ενδορφίνη, εφκεφαλίνη) είναι χημικές ουσίες που παράγονται κυρίως στην περιοχή του εγκεφάλου, την υπόφυση και τους άλλους ιστούς του σώματος. Είναι φυσικά οπιοειδή που ενεργούν στη μείωση του πόνου και έχει βρεθεί ότι συνδέονται με το θετικό συναίσθημα. Τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκαλώντας θετική αλλαγή της διάθεσης και ψυχική ευεξία.
ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ
Όσοι γυμναζόμαστε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η θετική δράση ξεκινάει από το πρώτο λεπτό της σωματικής μας προσπάθειας. Το ευχάριστο είναι ότι η καλή διάθεση και η ευφορία συνεχίζεται και μετά το πέρας της προσπάθειας αυτής. Όσο συχνότερα βέβαια συμπεριλαμβάνουμε κάποιο είδος γυμναστικής στην καθημερινότητα μας τόσο μεγαλύτερη είναι η αντικαταθλιπτική επίδραση με ιδιαίτερα αισθητά τα οφέλη από τις 9 εβδομάδες και πάνω.
Η άσκηση μας εκτονώνει και μας αποσπά από τις στρεσογόνες καταστάσεις και δυσάρεστες σκέψεις της καθημερινότητας παρέχοντάς μας ανακούφιση, η οποία προέρχεται επιπρόσθετα και από την έκκριση των ενδορφινών. Η εικόνα του σώματός μας βελτιώνεται με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όταν νιώθουμε αγχωμένοι έχουμε την τάση να καμπουριάζουμε, η σπονδυλική μας στήλη συμπιέζεται και η αναπνοή μας γίνεται πιο ρηχή.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ….
***Η κατάλληλη γυμναστική, μας επιβεβαιώνει η επιστήμη, ελαττώνει την ένταση, το θυμό, την επιθετικότητα, και επίσης βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οδηγεί σε έλεγχο του σφυγμού της ηρεμίας, του όγκου του παλμού της διαστολικής και συστολικής πίεσης. (McArdle, Katch & Katch, 1996)***
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ….
Τα άτομα που γυμνάζονται δείχνουν τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερα!!!!
Θέλετε καλύτερο κίνητρο από αυτό για να βάλετε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σας;;;
Ειρήνη Γολικίδου, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, TRX Instructor και Personal Trainer στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς.